Americký Verizon získal kontrolu nad Verizon Wireless

03.09.2013 Celý región

New York 2. septembra (TASR) - Americká telekomunikačná firma Verizon dnes potvrdila kompletné prevzatie mobilného operátora Verizon Wireless, keď súhlasila s odkúpením podielu v spoločnom podniku, ktorý ešte nevlastnila, od britského operátora Vodafone. Informovala o tom agentúra AP.

Verizon uviedol, že za 45-% podiel vo Verizon Wireless zaplatí firme Vodafone 130 miliárd USD (98,43 miliardy eur). Kontrakt, ktorý predstavuje druhú najväčšiu akvizíciu v histórii, umožní britskej spoločnosti získať dostatočný objem financií na expanziu na kľúčovom európskom trhu. Pre Verizon to zasa bude znamenať možnosť zvýšenia ziskov, keďže sa už nebude musieť o zisk vygenerovaný najväčším mobilným operátorom v USA deliť s Vodafone.

Verizon mal záujem o odkúpenie podielu vo Verizon Wireless od firmy Vodafone už dlhší čas, no spoločnosti sa dlho nemohli dohodnúť na cene. Podľa analytikov chcel Verizon získať 45-% podiel Vodafonu vo Verizon Wireless zhruba za 100 miliárd USD, Vodafone ale údajne tlačil na zvýšenie práve na 130 miliárd USD.

Najväčšiu akvizíciu v dejinách zrealizoval práve Vodafone, keď v roku 2000 kúpil nemeckú spoločnosť Mannesmann. Hodnota kontraktu dosiahla 172 miliárd USD. Čo sa týka súčasnej transakcie medzi Vodafonom a Verizonom, tá by sa mala dokončiť v 1. kvartáli 2014.
 

Vyberte región